top of page
Foto van schrijverMarjan van der Donk

De Leuvense Wooncoalitie!

Bijgewerkt op: 1 aug.

Het is een hot toppic, de wooncrisis in België. Er is een groot tekort aan duurzame en betaalbare woningen, mensen zijn bang geen huis meer te kunnen kopen en er zijn onvoldoende huizen op de markt die aan de vraag voldoen. Mensen worden gedwongen om in onveilige en ongezonde omstandigheden te leven. De wooncrisis raakt op één of andere manier vele lagen van de bevolking. Vanuit verschillende kanten wordt het beleid gemotiveerd om over te gaan tot een alternatief woonbeleid dat zorgt voor betaalbare woningen doormiddel via vernieuwende woonvormen.


De WOONZAAK en De Gentse wooncoalitie eisen een meer rechtvaardig beleid, ook de bouw- en vastgoedsector vragen een ander woonbeleid via hun open brief.


In Leuven wordt de wooncrisis gekenmerkt door een tekort aan kwalitatieve en betaalbare woningen, vooral voor alleenstaanden en laag-inkomstgezinnen. Deze crisis raakt meerdere groepen van de Leuvense bevolking. Zo hebben keyworkers* het tegenwoordig steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden.

Het meest alert moeten we zijn voor de meer kwetsbare groepen, die vaak geen andere keus hebben dan in huizen of appartementen te wonen die wettelijke niet in orde zijn.




Wat is een keyworker*:

keyworkers zijn essentiële beroepen die cruciale diensten

leveren en wiens werk essentieel is voor de samenleving,

zoals ziekenhuis en zorgpersoneel, leerkrachten, arbeiders...


Veel van onze stichtende leden komen dagelijks in contact met deze problematiek, en merken op, hier jammer genoeg geen oplossing voor te kunnen bieden. Het is tijd voor actie! Van Grond Los is een verbindende factor tussen organisaties die samen een Leuvense wooncoalitie willen oprichten. Door ons te organiseren binnen een wooncoalitie versterken we onze positie naar beleidsmakers toe. We brengen jaren expertise en kennis samen en ontwikkelen zo een gezamenlijke aanpak waarmee we naar het beleid kunnen stappen.



Tijdens het laatste uur van de Algemene Vergadering, staken we de hoofden samen en droomden van onze Leuvense wooncoalitie.

Onze stichtende leden waren verdeeld in drie groepen en dachten samen na met onze kandidaat bewoners over de eerste agendapunten en acties in de nabije toekomst, een fantastisch evenement om ons kenbaar te maken en ons strategisch plan. Er was alvast genoeg kennis en animo aanwezig in de zaal. Meerdere stichtende leden ondertekende het charter om hier samen de schouders onder te zetten. Samen staan we sterk en kunnen we duurzame aanbevelingen doen naar beleid toe. Ben je benieuwd naar het ontstaat en de groei van onze Leuvense wooncoalitie, schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang binnenkort meer info!

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page