Onze community-bouwer volgde recent de driedaagse Masterclass Participatie bij Timelab vzw, een inspirerend traject waarin spelvormen, gespreksmethodieken en theorieën centraal stonden. Deze masterclass bood tools en inzichten om bewonersgroepen te ondersteunen bij het samen beheren en gebruiken van gemeenschappelijke ruimtes, zoals een tuin, ontmoetingsplek of park. Dankzij deze opleiding is onze communitybouwer beter uitgerust om bewoners te begeleiden in het opbouwen van cohesie, eigenaarschap en democratische besluitvorming in hun leefomgeving.
Masterclass participatie
Tijdens de driedaagse Masterclass participatie werden we ondergedompeld in spelvormen, gespreksmethodieken en theorieën die ons kunnen versterken bij het ondersteunen van een groep bewoners die een ruimte samen gebruiken en beheren. Het kan gaan over een gemeenschappelijke ruimte en/of tuin binnen een CLT gemeenschap, een ontmoetingsruimte in je buurt of een park.
We leerden
hoe elke gebruiker een plekje krijgt in het beslissingsproces over de bestemming
hoe we samen leefregels kunnen opmaken voor de gedeelde ruimte
naar onszelf kijken, en hoe belangrijk het is om steeds bewust te zijn van de kracht van communicatie,
luisteren, noden bevragen, veiligheid en vertrouwen installeren en vooral de manier waarop we dat doen.
Methodieken
Tijdens de masterclass maakten we ook kennis met Tree is a crowd, the wheel of consent, de impactor en verschillende andere methodieken, die ons kunnen ondersteunen bij het vormen van een duurzame groep. Al doende begrepen en beleefden we de kracht van deze werkvormen.
De Masterclass benadrukte het belang van veiligheid en vertrouwen binnen een groep. Wanneer deelnemers zich vrij voelen om zichzelf te zijn en hun behoeften te delen, ontstaat een sterke verbinding en een succesvol participatieproces. Dit bevordert duurzame, inclusieve samenwerking op lange termijn. Zo ontstaan sterke gemeenschappen die niet alleen zichzelf, maar ook de samenleving versterken, met ruimte voor democratische besluitvorming en waar iedereen zich gehoord voelt.
Participatie binnen Van Grond Los
Participatie stelt bewoners in staat om democratisch beslissingen te nemen over zaken die hen rechtstreeks aanbelangen. Door participatie toe te passen, wordt er ruimte vrijgemaakt voor diverse perspectieven en stemmen. Het versterkt het gevoel van eigenaarschap bij de bewoners en creëert transparantie en vertrouwen en geeft hen controle over hun leefomgeving. Zo zullen de beslissingen die op deze manier gemaakt worden, beter aansluiten bij de behoeften en de wensen van de verschillende bewoners.
Doordat bewoners actief betrokken zijn, versterkt de sociale cohesie binnen de bewonersgroep en is er ruimte voor educatie en zelfontwikkeling. Bewoners leren over hun rechten en verantwoordelijkheden, maar ook over de werking, organisatie en het beheer van gemeenschappelijke ruimtes.
Een sterke bewonersgroep zet zich niet alleen makkelijker in voor hun eigen gemeenschap, maar ook voor de bredere omgeving. Ze dragen actief bij aan de ontwikkeling en het onderhoud hiervan. Deze betrokkenheid brengt verantwoordelijkheid met zich mee, die een positieve invloed heeft op lokale initiatieven en activiteiten. Daarnaast versterkt het de band en het vertrouwen tussen bewoners, de organisatie en andere belanghebbenden. Met onze gemeenschapsstrategie willen we bewoners ondersteunen in dit proces van participatie, met als doel hun empowerment. Uiteindelijk streven we ernaar dat zij zelfstandig het beheer op zich nemen, zonder verdere professionele hulp nodig te hebben.
Inspirerende mensen, ruimten die nieuwsgierigheid opwekken, methodieken, theorieën, processen en dit alles overgoten met een artistiek sausje, dit is Timelab vzw in Gent!
Ben jij als professional of vrijwilliger actief bezig met participatie en wil je graag eens uit je comfortzone stappen? Neem dan zeker een kijkje op de website van Timelab vzw!
Timelab vzw
Timelab vzw is een inspirerende organisatie die ruimte en begeleiding biedt voor creatieve projecten, evenementen en workshops. Met een sterke focus op technologie, design, kunst en innovatie, zet Timelab zich in voor het creëren van maatschappelijke impact. Door samenwerking en verbinding tussen verschillende disciplines te stimuleren, bouwen ze aan een dynamische gemeenschap van makers en vernieuwers.
Daarnaast organiseert Timelab diverse lezingen, workshops en opleidingen, gericht op het aanwakkeren van creativiteit en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Deelnemers worden uitgedaagd om buiten de gebaande paden te denken en hun talenten verder te ontplooien.
Comentários