top of page

CLT Café 2 - Wie is de familie Van Grond Los?

Bijgewerkt op: 13 feb.De tweede participatiekamer was een succes!! Ongelofelijk dankbaar voor de grote opkomst, de actieve deelname aan de werksessies en de enthousiaste reacties achteraf. Er moet nog heel wat beslist worden en het zal nog een paar jaar duren voor de eerste woningen er zullen zijn. Maar het enthousiasme van de deelnemers geeft opnieuw meer richting aan de organisatie die we aan het oprichten zijn.De deelnemers bevestigen de piste van het stadsbestuur


We vroegen aan de deelnemers om, in drie groepen, een profielschets te maken van de diverse bewoners die in de CLT-woningen zullen wonen. Met plakband en schaar gingen ze op zoek naar de familie 'Van Grond Los'. Wie zijn ze? Wat doen ze in het leven? Wat maakt dat een gewone woning in Leuven niet betaalbaar is voor deze families?


Wat blijkt? De drie groepen deelnemers kwamen met heel gelijklopende antwoorden. Onder de familie Van Grond Los en hun buren vinden we verschillende alleenstaanden maar ook enkele koppels, met of zonder kinderen; de families variëren in leeftijd van jonge gezinnen tot gepensioneerden maar qua inkomen lopen ze parallel. De meesten hebben een niet-zo-vet betaalde job (gehad). We zien leerkrachten en een verpleegkundige, kuispersoneel en een buschauffeur... Enkele mensen zitten in een onzeker bestaan als zelfstandige.


Grosso modo kunnen we zeggen dat de participatiekamer de familie Van Grond Los naar haar evenbeeld heeft geschilderd. Zo komt ze tot dezelfde conclusie als Stad Leuven: de doelgroep van de eerste clt-woningen ligt in de zogenaamde Q3, de middencategorie van de inkomens, mensen die in praktijk geen sociale woningen vastkrijgen maar die uit de boot vallen op de private koopmarkt.


De familie Van Grondlos en hun buren in detailElla is een alleenstaande jonge vrouw zonder kinderen die in een vlakke job zit (leerkracht/ verpleegkundige) met minder doorgroei-mogelijkheden. Ze wil graag in de stad wonen, omdat haar familie en sociaal netwerk hier is, dicht bij de natuur en ze kan er veel dingen doen met andere mensen. Maar alleen een woning kopen is te duur. Ze wil graag op eigen benen staan en een beetje sparen voor wat er nog kan komen in de toekomst.

Meneer Mulders is een medewerker in de bibliotheek in Leuven en komt in de buurt van zijn pensioen. Hij is op zoek naar een compactere vorm van wonen en gemeenschapsgevoel. Vandaag werkt hij in de stad en komt hij via zijn job dagelijks in contact met andere mensen. Vanaf zijn pensioen is hij op zoek naar een plaats waar hij in verbinding staat met andere mensen en deel kan uitmaken van een bredere gemeenschap.

Joris en Sandra, een nieuw samengesteld gezin met elk 2 kinderen uit hun vorig huwelijk. De papa van Sandra woont in Leuven en is recent zijn vrouw verloren. In een ideale situatie kunnen zij elkaar helpen, de grootvader kan op de kindjes passen en het gezin kan boodschappen doen of koken voor opa Jos. 1 van de kindjes heeft een zorgnood waardoor ze behoefte hebben aan een zorgschool in de Stad. Sandra werkt niet meer om voor haar kindje te zorgen, ze leven met 6 van 1 inkomen.

GROEP 2

Iedereen is op zoek naar dezelfde kernwaardes:

  • Zekerheid voor de toekomst

  • duurzaamheid en ecologie met respect voor de natuur

  • deel uitmaken van een gemeenschap, samenwonen met andere gelijkgestemden in de stad.​René en Sarah zijn een koppel zonder kinderen. Hij is kok, zij een winkelbediende in een kledingwinkel. Ze hebben geen kinderen. Ze wilden graag een eigen woning kopen omdat ze het geld dat ze nu besteden aan huur liever aan een afbetaling zouden geven. Met het oog op een niet zo hoog pensioen zouden ze niet kunnen verder blijven huren in de stad waar ze hun hart verloren hebben. Één van hen heeft geen rijbewijs, waardoor de bereikbaarheid in een kleine stad zoals Leuven belangrijk is.

Familie met 3 kinderen. Zij heet Amina, is journaliste en van buitenlandse origine, hij leerkracht lager onderwijs. Ze kunnen niet terugvallen op een spaarpotje vanuit hun buitenlandse families om een lening aan te gaan voor een woning op de reguliere markt.

Ellen is een single vrouw van 40, zij is grafisch tekenaar en schildert in haar vrije tijd. Ze heeft een klein potje gespaard, maar kan geen woning vinden waarvoor ze een lening kan aangaan. Ze zou liever het geld dat ze nu aan huurgeld afgeeft in een woning steken.

Jos is een alleenstaande vader die leerkracht aardrijkskunde is en bijna op pensioen gaat. Zijn kinderen zijn net het huis uit. De scheiding was financieel zwaar voor hem en zijn pensioen laat hem niet toe om zelf iets in Leuven te kopen op de reguliere markt.

Bernadette is een oudere dame met kinderen die net op pensioen is, die houdt van leven in de brouwerij te brengen en graag bezig is met kinderen in haar vrije tijd. Wat interessant is voor het gezin van Amina.

Barbara is een gescheiden moeder met 3 kinderen van 3, 6 en 9 jaar oud. Hun namen zijn Anna, Louise & Cloé. Heel haar netwerk is in Leuven, de school van haar kinderen, de babysit, de hobbies en haar job als poetshulp voor de KULeuven. Sinds de scheiding is ze genoodzaakt om een woning te huren in Tienen en elke dag te pendelen. Vroeger woonde ze met haar ex-man in het centrum van Leuven, maar de woningen zijn hier te duur om alleen te betalen.

GROEP 3

PROFIELSCHETS BEWONERS

NODEN EN WENSEN

​Flor en Frida, een koppel zonder kinderen. Hij is ambtenaar, zij is zelfstandige. Ze genieten van het stadsleven en willen graag de nabijheid van de stad

Al deze mensen hebben al een samengezeten en zij hebben al gevonden welke zaken hen verbindt en waarom zij willen samenwonen in een CLT woning.

Elise is een ​alleenstaande mama met 2 voetballende zoontjes. Elise is ambtenaar en is momenteel eigenaar, maar de woning is te duur in onderhoud. Ze is een noodkoper: ze heeft een nog te renoveren woning kunnen kopen, maar heeft niet de middelen om deze bewoonbaar te maken. Het onderhoud geeft haar heel wat kopzorgen.

  • Ze wonen op fietsafstand van de stad en zijn blij dat de verplaatsing zonder auto kan

  • Een aantal van hen zijn zelfstandige of werken van thuis uit. Ze vinden het niet evident om altijd van thuis uit te werken, daarom maken ze gebruik van de co-working ruimte in het kopgebouw

Een dierenliefhebber die geen huur-appartement vindt waar dieren zijn toegelaten en zich daardoor wat eenzaam voelt en graag een huisdier als gezelschap zou willen hebben.

  • De CLT-bewoners houden van tuinieren en zijn met een tuinteam gestart om hun eigen stadstuin te onderhouden, hier wordt geregeld ook een tuin/buurfeest gegeven

Claire is een oudere dame die weduwe geworden is. Ze wil graag in een gemeenschap wonen met een sterke connectie met de buurt

  • Ze hebben ook elk hun eigen privé terras, waar ze zich goed voelen en eens buiten kunnen eten bij mooi weer.

Lowie is buschauffeur, zijn vriendin is een startende zelfstandige uit de creatieve sector. Hij komt uit een problematische gezinssituatie en kan niet terugvallen op een spaarpotje van mama en papa. Ze hebben een grote kinderwens.

Het volgende participatiemoment op 16/06/2022


Het volgende participatiemoment vindt 's avonds plaats op de pilootsite aan het provinciehuis van 17u tem 21u. We maken er een 'potluck' of 'auberge espagnol' van. D.w.z.: wij zorgen voor borden, bestek en drank. Iedereen brengt wat te eten mee en we delen dat met elkaar. We houden het coronavrij, dus liever niks dat je niet met lepels kan opscheppen.


Inschrijven doe je via de pagina van Avansa.

150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page