top of page

De CLT in Leuven is opgericht

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2023

Op 29 september 2022 werd de CLT in Leuven opgericht. De 32 stichtende leden kwamen samen om de statuten te ondertekenen en de bestuursleden aan te stellen. De CLT is in de eerste plaats een netwerkorganisatie die mensen en organisaties in verbinding brengt om samen betaalbare woonprojecten in Leuven mogelijk te maken op een gedeelde lap grond. De stichtende leden van de vzw zijn juristen, sociale en/of culturele organisaties die vaak met de doelgroep in aanraking komen of deze vertegenwoordigen, de overheid, kennisinstellingen, denktanks, consultants, financiële instellingen en bouwprofessionals; een bonte combinatie van doeners en denkers.

Voor het beleid werden de volgende bestuursleden aangesteld:

Voor het middenveld werden de volgende bestuursleden aangesteld:


Voor de toekomstige bewoners kunnen aangesteld worden in he bestuursorgaan, moet er eerst werk gemaakt worden van een toewijsreglement. Tot dan worden potentieel geïnteresseerde bewoners maximaal betrokken via participatiemomenten. We hopen op de volgende Algemene Vergadering ook toekomstige bewoners op te nemen in het ledenbestand en aan te stellen in het bestuursorgaan. Wil je zelf vorm geven aan de vzw? Kom dan naar een participatiemoment. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gehouden van wanneer deze plaatsvinden!


De prioritaire taken van het bestuursorgaan zullen zijn:

  • het bepalen van de missie en visie van de organisatie

  • de opmaak van het toewijsreglement

  • het onderzoeken van de nodige financieringsmiddelen en subsidies

  • de opmaak van een sociaal ondernemingsplan en de doorverkoopformule

  • het aanstellen van het ontwerpteam voor de pilootsite

  • het oprichten van de stichting voor het beheer van de gronden

  • de oprichting van een coöperatie voor het beheer van andere onroerende goederen (woningen en/of gemeenschapsfuncties) die ingezet kunnen worden voor de verhuur

Meer weten over Community Land Trusts?

Op 27 oktober 2022 vieren we de oprichting van de vzw in het provinciehuis in Leuven met op het programma internationale sprekers die de kansen en opportuniteiten van het CLT model komen toelichten. Ze tonen ons wat allemaal mogelijk is met het CLT model, hoe het CLT-model ook in tijden van crisis bestand is tegen inflatie en marktwerking, hoe een informele nederzetting door het CLT model geformaliseerd kan worden en gentrificatie kan tegengegaan worden en welke kansen er nog liggen voor de toekomst.


SPREKERS:


Brenda Torpy van de Champlain Housing Trust in Burlington, VS (ENG)

Mariolga Julia Pacheco van Caño Martín Peña in Puerto Rico (ENG)

Hanne Verstreken van Community Land Trust Leuven in België (NL)De stichtende leden van de VZW zijn:


407 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page