top of page

Infodag met inhuldiging pilootsite

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2023
Op 27 oktober 2022 vierden we de oprichting van de vzw in het provinciehuis in Leuven met op het programma internationale sprekers die de kansen en opportuniteiten van het CLT model toelichten. Ze tonen ons wat mogelijk is met het CLT model: hoe het model ook in tijden van crisis bestand is tegen inflatie en marktwerking, hoe een informele nederzetting door het model geformaliseerd werd, hoe gentrificatie kan tegengegaan worden en welke kansen er nog liggen voor de toekomst.Brenda Torpy: De Burlington Community Land Trust, tegenwoordig de Champlain Housing Trust (CHT) genoemd, werd in 1984 opgericht met een aanzienlijke subsidie en technische bijstand van de stad Burlington. Het was de eerste CLT in de Verenigde Staten die door het beleid werd geïnitieerd. Het was ook de eerste die diep verankerd was in het meerjarenplan als prioritaire ontvanger van publieke financiering voor de productie en het behoud van betaalbare woningen.

Mariolga Juliá Pacheco: Het Martín Peña-kanaal was ooit een waterweg die door het midden van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan liep. Het CLT-model zorgde ervoor dat een informele nederzetting rond deze vervuilde en overstromingsgevoelige getijdengeul om werd gevormd tot een duurzame gemeenschap. Het biedt een nieuw model voor het verbeteren van informele nederzettingen in steden zonder dat deze vervolgens onbetaalbaar worden voor de oorspronkelijke bewoners.


Ondanks dat de start van de CLT niet zoals in Leuven verliep, kunnen we veel leren van hen op vlak van gemeenschap bouwen en het verenigen van mensen naar een gemeenschappelijk doel. Er werd zeer sterk ingezet op het actief luisteren naar de bewoners en hen te betrekken met onderhandelingen met het beleid.Er was ook pers aanwezig op deze dag:

373 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page