top of page

Haalbaarheidsstudie

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Voor er werd beslist over de oprichting van een Community Land Trust in Leuven, onderzochten Cosmopolis en CLTB of het model levensvatbaar is in Leuven.

Family bakes together

Sinds 2019 werd het CLT-model in de bestuursnota van de stad Leuven opgenomen. Naar aanleiding van de haalbaarheidsstudie werd er een startkapitaal door de stad ter beschikking gesteld om de eerste projecten mogelijk te maken en de operationele werking uit ‘de grond’ te stampen.


Uit de haalbaarheidsstudie kwam naar voor dat er in Leuven een ‘Missing Middle’ bestaat, mensen die kunnen lenen, maar niet kunnen kopen, die uit de boot vallen of lange tijd op de wachtlijst staan voor een sociale woning en voor wie het tegelijkertijd ook niet haalbaar is om op de private markt te kopen o.w.v. de hoge vastgoedprijzen in Leuven.De oprichting wordt voorlopig ondergebracht bij Stadsontwikkeling Leuven, tot de Community Land Trust klaar is om op eigen benen te staan. Hiervoor is de nodige inbreng van het middenveld tijdens de praktijkkamers en de (toekomstige) bewoners tijdens de participatiekamers noodzakelijk.Een Community Land Trust wordt evenwichtig bestuurd door een gelijke verdeling van

  • Het beleid

  • De (toekomstige) bewoners

  • Het middenveld

Elk van hen heeft 1/3e van de beslissingsmacht in handen.
De volledige haalbaarheidsstudie kan je hier raadplegen


CLTB_VUB_2020_HaalbaarheidsstudieCLTLeuven_digitaal
.pdf
Download PDF • 2.13MB

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page