Het slotdebat GRONDSTOF tot nadenken was het eindevenement van onze campagne. Graag willen wij van CLT Leuven, Avansa Oost Brabant, CLT Vlaanderen, Wooncoop en Samenhuizen vzw iedereen bedanken voor hun actieve deelname aan het slotdebat. Met het online debat, dat liep van juli tot oktober, wilden we burgers aanzetten om mee te debatteren over het huidige woonbeleid; waar loopt het fout en hoe kunnen alternatieve woonvormen een antwoord bieden. Aan de hand van 4 stellingen konden mensen reageren op ons online platform. Deze reacties kan je nog steeds bekijken op GRONDSTOF totnadenken.be. De avond werd opgedeeld in 3 delen.
Deel 1: Vier experten aan het woord
Tijdens het live event bogen 4 experten zich over de 4 stellingen en de reacties daarop.
Raf Van Gorp, bewoner van Stek Future een project van Wooncoop boog zich over de stelling, "Mijn kleinkind zal later nooit een eigen woning kunnen betalen.", Hoe stoppen we de stijgende woningprijzen? En gebruikte hierbij de online reacties al referentie.
Pieter van Den Broeck van KULeuven nam ons mee naar de reacties op de stelling, " De lucht of de zee kan je niet bezitten, waarom de grond dan wel?", Wat is jouw kijk op grondbezit?
Roland Kums van Samenhuizen vzw zoemde dieper op de derde stelling "Ik voel me eenzaam in mijn straat." , kan anders wonen de oplossing zijn en gaf zijn feedback op de online reacties op deze stelling.
En om af te sluiten had Line Algoed van de VUB het over speculatie. Zij ging dieper in op de stelling, "Wonen is een financieel product geworden waarmee we speculeren."
Hoe blijft wonen een basisrecht?
Deel 2: Een Cultureel intermezzo
Het cultureel intermezzo werd voorzien door Compagnie Tartaren. Cie Tartaren is een sociaal-artistiek theatergezelschap, met werkplekken in Leuven en Genk. Professionele kunstenaars en makers uit een kwetsbare context werken er samen aan indrukwekkende producties. Stuk voor stuk zijn dat krachtige voorstellingen die ontstaan door de verbinding van een artistieke visie met een doorleefde inhoud. Cie Tartaren gelooft in het artistieke en maatschappelijke belang van de schoonheid van het onvolmaakte. Ze zien een grote noodzaak en kans in de verbinding tussen kunst en de samenleving. Met hun werk willen ze ruimte bieden aan stemmen die te weinig gehoord worden, een andere invalshoek tonen op artistieke creaties en kunt toegankelijk maken voor iedereen. Jacques van Cie Tartaren bracht zijn verhaal “Op de stoep” en begeleidde het live met zijn gitaar. Dit verhaal neemt je mee op een tocht door de stad en langs de stoep, waarbij Jacques met zijn prachtige beeldspraak benoemt hoe de architectuur van een stad invloed heeft op onze manier van samenleven.
Deel 3: Het Live debat
Als derde deel van de avond werd het publiek verdeeld in vier groepen, elke groep vertegenwoordigde een stelling. De deelnemers konden zelf kiezen bij welke groep ze aansloten en konden zo in gezelschap van de sprekers verder debatteren over de thema’s eenzaamheid, speculatie, betaalbaarheid en grondbezit. Aan de tafels zaten heel wat deelnemers met interesse voor, ervaring met en/of kennis van de onderwerpen. Dit zorgde voor een leerrijke en boeiende uitwisseling voor alle deelnemers. Het is duidelijk dat deze thema’s leven, dat het tijd is voor anders denken, ons los te maken van grondbezit en alternatieve woonvormen te ontdekken en promoten.
What's next?
Met dit debat willen we aantonen dat wonen anders en duurzamer kan en dat de burger hier heel wat goede ideeën rond heeft. Begin 2025 zal er een eindrapport opgemaakt worden over deze campagne met interessante conclusies en aanbevelingen. Houd zeker onze nieuwsbrief en die van de andere organisatoren in de gaten!
Comments