top of page
Foto van schrijverHanne Verstreken

Oplevering Mykolaiv CLT Gent

Bijgewerkt op: 21 nov.

Vrijdag 18 oktober, CLT Vlaanderen dag 2024, zakte Van Grond Los af naar Gent voor een boeiende voormiddag rond uitwisseling en inspiratie en een plaatsbezoek in de namiddag.


Deel 1: Lezing


De dag begon met de inspirerende lezing "Community Land Trust in een breder perspectief". Klaas Poppe, voorzitter van CLT Gent, plaatste het CLT-concept binnen de historische evolutie van diverse woon-alternatieven en belichtte hoe het aansluit bij bredere thema’s zoals sociale rechtvaardigheid, stedelijke ontwikkeling en duurzaam wonen.





Deel 2: Workshops

Sessie 1: Van Participatie naar mede-eigenaarschap

eCO-city, het onderzoekscentrum van HOGent nam ons meen in het intensieve, zeer boeiende en leerzame participatieproces van de Gentse kandidaat-bewoners. De kandidaat-bewoners deelden hun ervaring over het vormen van de bewonersgroep, het opstarten van een vereniging van mede-eigenaars en de verschillende werkgroepen voor het beheer van de woningen en de gemeenschappelijke delen.


Ze deelden hun ervaringen over het proces, de verantwoordelijkheden die ze opnemen in het bestuur en het opstellen van regels waarbij de groep zich gehoord voelde en die zorgen voor een gezonde dynamiek.


Sessie 2: Denkers en doeners

Om succesverhalen overtuigend over te brengen aan overheden, investeerders en andere stakeholders, is het essentieel om te beschikken over harde bewijzen en een helder, samenhangend verhaal. Tijdens deze sessie werd onderzocht wat daarvoor nodig is:

  • Wie hebben we te overtuigen? (overheden, investeerders, bewoners, partnerorganisaties,…)

  • Welke informatie hebben we hiervoor nodig?

  • Waar kunnen we deze informatie vinden?

  • Wie kan deze informatie verwerken tot een eenduidig verhaal?


De behoefte aan een impactrapport werd duidelijk zichtbaar, evenals de noodzaak van een helder en overtuigend verhaal. Hiermee kunnen de verschillende CLT’s in Vlaanderen een eenduidige lijn volgen en gezamenlijk een krachtig verhaal vertellen.

 

Deel 3: Bezoek aan het Mykolaiv project


Vol spanning startten we de wandeling naar het net project met 34 appartementen., een gemeenschappelijke ruimte en fietsenberging, privé terrassen en een gemeenschappelijke tuin. Bert Vandepitte, coördinator van CLTG, nam ons mee in het verhaal over de lange weg die CLT Gent bewandelde naar het uiteindelijke resultaat.


Het Mykolaiv-project illustreert op inspirerende wijze hoe gemeenschapsinitiatieven kunnen bijdragen aan het creëren van een inclusieve en duurzame woonomgeving. Van bij de ontwerpfase werden geïnteresseerde bewoners actief betrokken, waardoor hun behoeften en ideeën centraal stonden in het proces. CLT Gent benadrukt daarnaast het belang van duurzame architectuur en milieuvriendelijke bouwmethoden. De appartementen zijn ontworpen met oog voor energie-efficiëntie en uitgerust met voorzieningen zoals zonnepanelen, groene daken en systemen voor regenwateropvang. Deze aanpak verlaagt niet alleen de energiekosten voor de bewoners, maar verkleint ook hun ecologische voetafdruk aanzienlijk.



Het CLT-project in Mykolaiv combineert sociale cohesie, betaalbaarheid en gemeenschaps-betrokkenheid op unieke wijze om een inclusieve en duurzame woonomgeving te creëren. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals tuinen en ontmoetingsplekken, stimuleren interactie tussen bewoners en bieden ruimte aan buurtwerking, wat bijdraagt aan een hechte gemeenschap. Tegelijkertijd zijn de appartementen ontworpen om toegankelijk te zijn voor diverse inkomensgroepen. Bovendien speelt de participatieve aanpak een centrale rol: bewoners worden actief betrokken bij het ontwerp en het beslissingsproces, waardoor de woningen beter aansluiten op hun behoeften en de gemeenschap sterker en toekomstbestendig wordt. Dit project zet zo een nieuwe standaard voor inclusieve en duurzame stadsontwikkeling.


De Financieringsmix van Mykolaiv


Dankzij innovatieve financieringsmodellen kunnen de woningen tegen betaalbare prijzen worden aangeboden, wat de sociale diversiteit in deze wijk ten noorden van Gent bevordert.

Grond

Woningen

Gemeenschappelijke ruimte

De bouwgrond werd deels geschonken door Sogent en deels aangekocht via een subsidie van de Stad Gent.


Elke woning werd aangekocht door een bewoner. Zij kopen enkel de woning, waardoor de prijs lager is.

De financiering van de gemeenschapsruimte gebeurde via subsidies van Stad Gent, Vlaanderen, giften en een lening.

De grond is in handen van de Stichting van Community Land Trust Gent.

Bewoners zijn eigenaar van hun woning en hebben erfpacht op de grond.

Deze ruimte werd door de VZW van CLTGent aangekocht.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page