top of page

CLT Café 7 - Voorontwerp van de woningen

Bijgewerkt op: 23 jan.


Bij een CLT worden de kandidaat-bewoners actief betrokken bij het ontwerp en planningsproces. Hun betrokkenheid zorgt ervoor dat de beslissingen die we als organisatie nemen, aansluiten bij de wensen van de bewonersgroep. De deelname van kandidaat-bewoners en buurtbewoners aan het planningsproces is cruciaal omdat het bijdraagt aan een duurzaam en vooral inclusief project. Hoe dit in zijn werk gaat, kan je hieronder terugvinden.


STAP 1: AANPASSINGEN VAN HET VORIGE INPLANTINGSPLAN

Op dinsdag 14 november presenteerden we de aanpassingen die de architecten deden aan het inplantingsplan en brachten we in kaart welke zaken zij meenamen uit het vorig CLT Café. Het aangepast en voorlopig inplantingsplan ziet er als volgt uit. De feedback die de architecten meenamen, kan onderaan teruggevonden wordenDe architecten namen het volgende mee:

 • De fietsen werden gegroepeerd in een vrijstaand gebouw op de kop van de site aan de kant van Klein Rijsel Fase 1

 • Woningtype 3/6 (3 slaapkamers voor maximum 6 gezinsleden) werd vervangen door type 4/5 (4 slaapkamers voor maximum 5 gezinsleden)

 • De woningtypes werden gegroepeerd

 • Beide volumes werden opgeschoven in de richting van de fietsenstalling

 • De 2 parkeerplaatsen werden gegroepeerd en behouden

 • Het afvalverzamelpunt wordt geconcentreerd op de kop van de site. Deze wordt ondergronds voorzien, zodat er geen geurhinder is.

 • De gemeenschappelijke ruimte wordt een multi-inzetbare ruimte die door de bewoners zelf kan afgewerkt en gebruikt worden.

 • Een aangename wandelgang die door de tuinen loopt met planten overgroeid die het pad organisch afbakenen, werd ingetekend door de landschapsarchitecten. Elke woning heeft een vlak terras aan de achterkant van de Keuken. Daarachter lopen plantvakken en een grindpad.

 • De Architecten stelden voor om de plantvakken samen met de bewoners in te vullen, van zodra de bewoners gekend zijn. Ook de vakken voor geïntegreerde spelelementen en de gedeelde tuin kunnen op die manier samen met de bewoners ingericht worden.

 • Er werden voldoende regenwaterputten voorzien.


STAP 2: WORKSHOP - OVERLOPEN ONTWERP WONINGEN

Tijdens de workshop gingen we deze keer een laag dieper dan de vorige keer en bespraken we ook de plannen van de woningen zelf. We informeerden bij de deelnemers naar hoeveel slaapkamers zij interesse hadden en deelden de groepen op die manier in. Vervolgens gingen we door de plannen van de verschillende woningen. Er was veel interesse in woning type 1/2, waardoor we de groepen als volgt indeelden:

 • Groep 1 besprak woning type 1/2 (met 1 slaapkamer voor een alleenstaande of een koppel)

 • Groep 2 besprak de overige woningtypes


Ben je zelf ook benieuwd naar de plannen van de woningen? Kom dan naar het volgend CLT Café!


Algemeen

 • Er werden veel vragen gesteld over welke ramen dicht/open kunnen en de grootte van de ramen.

 • Het raam in de berging mag voor de meeste deelnemers weggelaten worden. Dit zorgt er nu voor dat de bergingen moeilijk in te richten zijn.

 • Is de toegangsdeur in glas? Hoe wordt er privacy voorzien? Op de gevels staan luiken ingetekend, maar niet op de plannen, zullen deze nog voorzien worden?

 • Kan er plaats gewonnen worden met schuifdeuren in plaats van opendraaiende deuren in de kleinere woningen?

 • De hoge ramen aan de straatzijde alsook het terras aan de voorzijde werden door groep 1 positief ervaren. Op die manier is er veel lichtinval. Groep 2 stelde de inplanting in vraag en had bedenkingen bij de oriëntatie naar de straat toe. Ze zouden liever een diepere tuin hebben en het terras aan de voorzijde hiervoor opofferen.

Type 1/2

Type 2/3

Type 3/4

Type 4/5

Is het mogelijk om toilet en slaapkamer op hetzelfde verdiep te voorzien? Of kan dit niet owv technieken?

Opdeling slaapkamer en bureau wordt in vraag gesteld. Kan dit op vraag van de definitieve bewoner anders?

De keuken en eetplaats zijn groter dan de woonkamer. Kan dit omgedraaid worden?

Fijn dat er zowel boven als beneden een toilet is.

Voorstel om buren te spiegelen. Zodat keuken van woning 1 aan de keuken van woning 2 grenst.

Ben je zelf ook benieuwd naar de plannen van de woningen? Kom dan naar het volgend CLT Café!WAT DOEN WE MET DEZE RESULTATEN?


De resultaten uit de gesprekstafels worden nog meer in detail bezorgd aan de architecten. Zij gaan hier mee aan de slag en zullen deze verwerken in het definitief ontwerp. In een volgende workshop worden de plannen nog een laatste keer toegelicht. Schrijf je zeker in voor onze nieuwbrief om als eerste op de hoogte gehouden te worden van de verdere ontwikkeling van het project.WE HEBBEN JOU NODIG!Wil je meer doen dan participeren? Als geïnteresseerde kan je naast participeren ook een overleg van het bestuursorgaan. bij wonen. Je volgt eerst als waarnemer en erna kan je beslissen of je graag effectief de bewonersgroep willen vertegenwoordigen in het bestuursorgaan. Iedereen is welkom om vrijblijvend een overleg te volgen, gewoon een bericht sturen naar CLT@Leuven.be en dan spreken we verder af. Op de pagina van het bestuursorgaan kan je zien welke sympathieke bestuursleden momenteel al deelnemen aan deze vergaderingen 😊


* Wat wordt er bedoeld met het woningtype? Het eerste getal duidt op het aantal slaapkamers, het tweede getal achter de breukstreep op het maximum aantal bewoners voor deze woning. Een alleenstaande (ouder) wordt op dezelfde manier meegeteld als een koppel in deze berekening.


Gezinshoofd

# kinderen

# slaapkamers

Woning 1/2

1 of 2

geen

1

Woning 2/4

1 of 2

2 kinderen

2

Woning 3/4

1 of 2

2 kinderen

3

Woning 3/6

1 of 2

4 kinderen

3

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page